Ken jij de vluchtroutes op jouw werkplek? En weet je hoe je moet handelen bij een noodgeval? Je zou het moeten weten. Want waar mensen werken, daar schuilt gevaar. Zelfs op de meest veilige werkplek komen incidenten voor. Bedrijfshulpverlening (BHV) is dan ook enorm belangrijk. “Voorkomen is altijd beter dan genezen!“
Dat zegt Andre Verweij (35). Hij is naast Accountmanager bij Global Talk ook kartrekker binnen de organisatie op gebied van BHV. “Het wordt soms onderschat hoe belangrijk het is. Zeker wanneer je op kantoor werkt en je werk doet op je laptop. ‘Wat kan hier nou gebeuren’ of ‘hoe groot is de kans dat er brand uitbreekt’. Die kans is klein, dat klopt. Maar het zal je maar overkomen. Mocht er iets gebeuren, dan moet je zorgen dat je voorbereid bent.”
Hulpverlenen in het bloed
Andre is erg betrokken met de organisatie en met hulpverlening in het bijzonder. Met een vader als politieman is dat niet zo gek. “Daar heb ik ongetwijfeld iets van meegekregen. Ik help graag mensen. Bij incidenten schiet ik direct in de actiemodus. Of het nu gaat om verkeersongevallen of een incident op kantoor. Ik ga er meteen op af om te helpen waar nodig. Al maak je maar voor één iemand ooit het verschil, dan is het dat waard. Ik ben veel met veiligheid bezig en ik denk dat mensen het nog wel eens onderschatten. Ik vind het daarom belangrijk dat we BHV onder de aandacht brengen, niet alleen binnen onze eigen organisatie, maar in zijn algemeenheid.”
Beleid en risico’s
Binnen Global Talk staat de BHV-organisatie er goed voor, maar dat is niet altijd zo geweest. “Om heel eerlijk te zijn, kon het veel beter toen ik hier begon. Vanuit mijn vorige werk was ik al veel met veiligheid bezig, dus toen ik bij Global Talk kwam heb ik me er direct in verdiept. Het bleek niet goed op orde te zijn. Er was geen BHV-beleid en geen plan. Toen ben ik begonnen als preventiemedewerker en werd ik verantwoordelijk voor de risico-inventarisatie. Uit die inventarisatie kwam dat er veel dingen beter konden.”
De urgentie werd, tot grote vreugde van Andre, direct begrepen. “Het welzijn en veiligheid van onze medewerkers is heel belangrijk, gelukkig denkt iedereen daar zo over. Ik kreeg carte blanche om een zo veilig mogelijke werkplek te creëren. Zo hangen er nu in onze kantoren AED’s, hebben we alle vluchtroutes goed in kaart en heeft iedereen binnen de organisatie de kans gekregen de BHV-cursus te volgen. Bijna iedereen binnen Global Talk is dus op papier BHV’er en mensen die de cursus nog niet hebben gedaan, mogen zich via mij aanmelden en het alsnog doen.”
Ontruimingsoefening
Dat er in het verleden geen goed BHV-beleid was, bleek toen Andre tijdens een bijeenkomst ‘brandoefening’ op zijn scherm zette en zei: ‘we gaan ontruimen!’. Niemand leek te weten wat er moest gebeuren. Inmiddels is dat anders. “We hebben onlangs op ons hoofdkantoor een brandoefening gedaan en dat ging super. Het pand was in een mum van tijd ontruimd en iedereen werkte perfect mee. Dat is een groot compliment naar de BHV-organisatie en de hele organisatie an sich.”
Ging die oefening dan helemaal perfect? “Natuurlijk haal je altijd leermomenten uit een oefening. Daar zijn ze ook voor. Qua ontruiming ging het inderdaad perfect, maar we hebben op basis van de oefening wel onze verzamelplaats aangepast. In ons ontruimingsplan stond nu een verzamelplaats tegenover kantoor. Het probleem was dat we daar eerst een relatief drukke weg voor moesten oversteken. Dat wil je niet hebben als er daadwerkelijk brand is en mensen moeten in hun vlucht een weg over. Dat zijn dingen die je pas merkt op het moment dat je oefent.”
Het staat er goed voor
De oefening was voor Andre een bevestiging dat Global Talk de BHV goed op orde heeft. “Ik zit regelmatig in BHV-overleg met andere bedrijven en daaruit blijkt dat wij het inmiddels wel heel goed voor elkaar hebben. Het is niet gebruikelijk dat iedereen een BHV-cursus mag volgen of dat er AED’s aanwezig zijn op kantoor. Ik vind het echt top om te zien dat wij dat binnen onze organisatie wel voor elkaar hebben. En hopelijk gebeurt er nooit iets ernstigs en blijft het bij iemand die met zijn vinger tussen de laptop zit. Maar mocht het nodig zijn, dan zijn wij goed voorbereid!”