Tolk Sep heeft roeping gevonden

‘Het is zo’n ongelofelijk leuk vak’

 

 

 

Tolk Sep heeft roeping gevonden: ‘Het is zo ongelofelijk leuk!’

Met een Nederlandse vader en een Mexicaanse moeder was het zaadje om te gaan tolken onbewust al vroeg geplant bij Sep Hoeksel. Inmiddels is de 23-jarige Sep beëdigd tolk en kan die zich geen mooier beroep voorstellen. “Het is zo ongelofelijk leuk!” 

Sep doorliep de Vertaalacademie in Maastricht en specialiseerde zich vervolgens in tolken. Momenteel volgt die de master Tolken in Antwerpen en doet ondertussen zoveel mogelijk praktijkervaring op. “Ik sta nog aan het begin van mijn carrière en wil zoveel mogelijk leren en meters maken.” 

Thuistolk

Sep tolkt in het Spaans en het Engels. Iets dat er thuis vroeg werd ingeslepen. “Mijn moeder spreekt redelijk goed Engels en inmiddels ook Nederlands, maar toen ik klein was moest ik vaak ingrijpen”, zegt Sep met een glimlach. “Hoe vaak ze elkaar niet begrepen, omdat ze allebei in hun hoofd de mist ingingen met de vertaling. Die momenten zijn niet op twee handen te tellen. Soms ontstonden er twee totaal verschillende gesprekken en zat ik ertussen om alles te verduidelijken.” 

Sep leerde daardoor op jonge leeftijd al om mensen te helpen elkaar te begrijpen. Iets waar die inmiddels diens beroep van heeft gemaakt en verder in wil. “Naast mijn studie neem ik zoveel mogelijk tolkdiensten aan als ik kan. Ik word er namelijk heel erg blij mee. Soms als ik een tolkdienst eindig, dan zit ik met een lach op mijn gezicht. Ik help graag mensen en dat ik dat met mijn vaardigheden kan doen, geeft een heel goed gevoel.” 

Pittige gesprekken

Tolken geeft veel voldoening, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. “Als tolk zit je regelmatig bij lastige en emotionele gesprekken. Dat raakt je als mens soms ook. Emoties kun je niet altijd uitschakelen, maar de knop moet om. In zo’n gesprek is geen ruimte voor de gevoelens van de tolk; het draait om de mensen die je helpt.” 

Om te zorgen dat Sep diens werk goed kan blijven uitvoeren, maakt die heel bewust keuzes. “Op dagen dat ik zelf niet lekker in mijn vel zit, neem ik geen diensten aan die heftig kunnen zijn. Er zijn bepaalde categorieën diensten waarbij je dat vooraf kunt weten. En wanneer ik wel dat soort gesprekken aanneem, dan zorg ik dat ik daarna ruimte heb om tot mezelf te komen. Ik ga dan niet direct door naar de volgende bijvoorbeeld, maar neem even tijd voor mezelf.” 

Leerzaam vak

Als beginnend tolk zorgt Sep altijd voor een goede voorbereiding. “Veel gesprekken voer je voor het eerst. Bij mijn eerste diensten zocht ik vooraf zoveel mogelijk informatie op. Zo wist ik iets beter wat ik kon verwachten en kon ik me vast verdiepen in dingen als specifieke terminologie. Dat heeft me geholpen. Al weet je nooit precies waar het over gaat en het kan uiteindelijk van alles zijn.” 

Werken als tolk is volgens Sep niet alleen leuk en waardevol, maar ook heel leerzaam. “Ik weet nu zoveel meer over de medische wereld dan een jaar geleden. Je leert heel veel. Al is er voor mij nog een wereld te winnen. Ik voel me goed bij medische diensten merk ik, maar er is zoveel meer. Gesprekken voor bijvoorbeeld opsporing of de reclassering lijken me heel interessant, maar ik wil me daar eerst meer in verdiepen.” 

Diensten die Sep al wel heeft uitgevoerd en die die het liefst iedere dag doet, dat zijn rapportgesprekken op basisscholen. “Dat is zo leuk om te doen. Helaas is het maar een paar keer per jaar. Maar het zijn meestal leuke en positieve gesprekken over de ontwikkeling van kinderen. De sfeer is bijna altijd luchtig en informeel. Dat maakt het leuk.” 

Ga tolken!

Sep is happy als tolk en beveelt het iedereen aan om ook tolk te worden. “Misschien val ik in herhaling, maar het is zo leuk! Zeker als je meertalig bent opgevoed, zou ik zeggen: ‘go for it’. Dat is namelijk in mijn ogen een groot voordeel.” 

Daarmee doelt Sep niet alleen op het spreken van een tweede taal. “Mensen die tweetalig opgroeien, krijgen vaak ook een tweede cultuur mee. Daardoor begrijp je cultuurverschillen beter, omdat je herkent dat de Nederlandse manier van denken en doen niet de enige is.”