Ruzies sussen, mensen bewust maken van de asielprocedure en zelfs mee naar doktersafspraken. Het is in een notendop het werk van tolken Hamze Porsadami en George Musaki in de Crisisnoodopvang in Doetinchem. De noodopvang sloot 1 oktober definitief de deuren, maar de manier van werken kan nog jaren mee. “Deze aanpak kan heel veel gemeenten helpen.”
Cultural Mediators
De kranten en het internet staan vol met negatieve berichten over asielzoekers en de opvanglocaties waarin ze verblijven. ‘Dat moet anders kunnen’, dacht de gemeente Doetinchem. Maar hoe? De intensieve inzet van tolken bleek het antwoord. Hamze en George waren dertien maanden lang iedere dag aanwezig in de opvang. Al ging hun werk verder dan tolken. “Er werd veel meer van ons verwacht. We waren vooral Cultural Mediators, waarbij tolken slechts een deel van ons werk was”, begint Hamze.
In de noodopvang zaten voornamelijk Syrische vluchtelingen. Hamze en George zijn beiden tolk Arabisch. Beiden zijn niet in Nederland geboren en hebben hun roots in het Midden-Oosten. Samen waren zij in staat de mensen niet alleen te verstaan, maar ook daadwerkelijk te begrijpen. Alleen tolken bleek al snel niet genoeg. “De veiligheid waarborgen stond op de eerste plaats. In zo’n opvanglocatie is het dan essentieel dat de mensen begrepen worden. Zij komen met een bepaald, niet realistisch, beeld naar Nederland en vinden zichzelf dan terug in een crisisnoodopvang. Dat botst met hun verwachtingen en dat brengt problemen en frustraties met zich mee”, legt Hamze uit.
‘De veiligheid waarborgen staat op één’
Maar waar komen die problemen en frustraties vandaan? “Je moet weten dat in andere landen en beeld wordt geschetst van Nederland. Mensen horen in de supermarkt of van de buurman dat in Nederland alles top geregeld is. Ze denken dat als ze hier aankomen ze direct een huis, een auto en wat geld krijgen en dat ze kunnen gaan leven. Dat is natuurlijk niet zo. Een asielprocedure is geen pretje en is complex. Vroeger kon zo’n procedure jaren duren. Tegenwoordig gaat het voor sommige nationaliteiten wel sneller, maar het is nog steeds pittig. Zeker wanneer je denkt dat het allemaal zo geregeld is. Eén van onze taken was dan ook om mensen in de opvang te informeren over de realiteit. Dat was niet altijd makkelijk”, vult George aan.
Slecht nieuws-brengers
Niet makkelijk is een understatement. George en Hamze werden al snel gezien als diegenen die het slechte nieuws brengen. “In het begin was het nog vriendelijk. Wij spraken hun taal en begrepen de cultuur, dat voelt al snel vertrouwd. Die stemming sloeg snel om. Iedereen wil een voorkeursbehandeling en denkt dat wij dat kunnen regelen. Zodra wij meer informatie gaven over de duur van de asielprocedure, eventuele procedures bij een negatief besluit, lange wachtrijen voor woningen en de duur van gezinshereniging, werden we gezien als de personen die hun droom kapotmaken. Puur omdat we ze een realistisch beeld van de procedure gaven en niet de antwoorden die ze willen horen.”
Met name George kreeg het, als geboren Syriër, zwaar te verduren. “Ik ben een aantal dagen genegeerd. Een aantal bewoners sprak niet meer tegen me wanneer ik door de opvang liep. Dat was best pijnlijk in het begin, want je hebt het beste met die mensen voor en wil ze helpen. Dat wil je niet doen door te liegen en valse verwachtingen in stand te houden. Dat ze dat niet direct inzien doet je als mens natuurlijk wel iets. Al vond ik het ook begrijpelijk. Die mensen riskeren hun leven om via een gevaarlijke en illegale weg naar Nederland te komen. Ze offeren zich als het ware op om de rest van de familie vervolgens veilig over te laten komen. Als ze dan bij aankomst horen dat het jaren kan duren, dan zijn ze in shock. Dat is logisch.”
Toch bleven George en Hamze doorgaan. “We zijn professionals, je moet eroverheen stappen en blijven informeren, blijven vertalen, blijven helpen. Tot het doordringt en ze gaan inzien dat het echt anders is dan ze is voorgehouden en dat wij onafhankelijk zijn en slechts de waarheid brengen. Uiteindelijk, na heel veel tijd en energie, viel het kwartje en draaide het om. Dat geeft op dat moment heel veel voldoening. Alles wat we erin hebben gestopt, was niet voor niets.”